Bylinkové směsi na čaj

Published by administrator on

Bylinkové čaje jsou skvělým způsobem, jak si zvýšit příjem stopových prvků i hydrataci, zlepšit náladu nebo podpořit přirozené tělesné cykly. Léčivá síla bylin a koření podporuje nejen fyzickou, ale i duševní pohodu a možnosti kombinací jednotlivých bylin jsou téměř nekonečné.

Pokud nemáte možnost si sami bylinky nasbírat, je v mnoha čajovnách nebo specializovaných prodejnách pestrý výběr sušených bylin. Nejúčinnější bylinky však vypěstujete na vlastní zahradě (např. bazalka, máta, rozmarýn, šalvěj, heřmánek, pampeliška, yzop, bříza, podběl nebo také lipový květ). Po usušení a namíchání je chuť čerstvého nálevu k nezaplacení.

Čajové směsi je snadné připravit. Nejjednodušší je použít konvičku se sítkem na čaj (popřípadě konvici na kávu – French press). Zalijete bylinky horkou vodou a necháte louhovat cca 5 minut. Čím déle necháte bylinky louhovat, tím silnější bude nálev. Poté jen zcedíte a slijete do svého oblíbeného hrnku.

Pro inspiraci zkuste tyto bylinkové čaje

HLUBOKÝ SPÁNEK

1 lžička čerstvých listů meduňky

2 lžičky sušených květů heřmánku

½ lžičky sušené levandule (podle chuti)

HŘEJIVÁ SMĚS

1 kousek skořicové kůry

2 kousky jablečné slupky (může být čerstvá i sušená)

1 malý vanilkový lusk

semínka z pěti lusků rozdrceného kardamonu

PO JÍDLE

1 kousek lékořicového kořene

velká snítka čerstvé máty

1 lžička nadrcených fenyklových semínek

Pokud si chcete doma sami míchat bylinky, tak myslete na to, že některé kombinace se vzájemně vylučují – typickým příkladem může být kombinace povzbuzujících čajů s čaji na spaní.

U všech čajů je důležité brát ohled na doporučený způsob přípravy, protože různé čaje vyžadují různou dobu louhování. Také je nutné hlídat si teplotu vody. Jsou čaje, které se nedoporučuje zalévat vroucí vodou (například zelené čaje). Můžete si pořídit varnou konvici s nastavitelnou teplotou, přičemž na lepších konvicích si můžete nastavit přesnou teplotu a i na levnějších naštěstí existují přednastavené režimy. U opravdu levných konvic berte režimy s rezervou. Osobně si myslím, že mezi teplotami můžou být velké odchylky. Na závěr přikládám ukázku nastavení teplot u konvic Guzzanti:

70 °C – jemný japonský čaj, 80 °C – zelený čaj / instantní nápoje, 85 °C – bílý čaj, 90 °C – Oolong (polozelený čaj), 95 °C – French Press / překapávaná káva, 100 °C – černý čaj

Categories: ZDRAVI

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial